Citát Měsíce: 
Citát Měsíce
pivní oddělovač

ALKOHOLIČEK PŘIBÝVÁ, ZVLÁŠŤ VZDĚLANÝCH
27.10.2006 08:20 | Xenog | vybrali jsme z tisku

articles/zena01.jpg
Chuť alkoholu je to, co Čechy nejvíce přitahuje na jeho konzumaci.
Zjistil to průzkum, který zveřejnila společnost Median. Zatímco řada respondentů považuje pití alkoholu za společenskou nutnost, naopak někteří lidé si dokonce život bez skleničky alkoholu nedovedou představit.

V průzkumu, kterého se zúčastnilo 7425 lidí, uvedlo 24 procent dotázaných, že pijí alkohol proto, že jim chutná. Podle téměř 18 procent to je společenská nutnost.

Dalších 16 procent dotázaných řeklo, že s alkoholem je lepší zábava, zhruba o dvě procenta méně lidí v průzkumu přiznalo, že jim alkohol pomáhá uvolnit se.

Život bez skleničky alkoholu si nedokáže představit 26 procent Čechů. Polovina z nich uvedla, že bez alkoholu určitě být nemohou. Bez alkoholu by se naopak spíše obešlo 20 procent lidí a určitě 32 procent dotázaných.

Přibývá žen alkoholiček
Česká republika drží ve spotřebě alkoholu přední místa mezi evropskými zeměmi, přitom Češi pijí stále více. Podle odborníků nepřiměřeně konzumuje alkohol asi třetina českých mužů a 14 procent žen. Odborníci také upozorňují na vysokou toleranci Čechů k pití alkoholu a na jeho snadnou dostupnost. Nadměrné pití alkoholu přitom představuje velká zdravotní rizika.

Stále více také pijí ženy. Odborníci varují, že podíl alkoholiček mezi ženami neustále stoupá. Před dvaceti lety připadala na deset alkoholiků jedna žena, v současné době už jsou to pouze dva muži. "Mezi lidmi stále převládá představa, že alkoholičky sedí doma a tajně nasávají z láhve ukryté pod matrací, ale to už dávno není pravda," říká brněnská psycholožka Eva Malá.

"Spolu s tím, jak se alkohol stává čím dál tím běžnější součástí našeho života a s postupující emancipací, se nikdo nepodivuje nad ženou popíjející na veřejnosti. Alkoholičky se proto postupně přesouvají ze soukromí domova na veřejnost."

Pijí hlavně vzdělané ženy
Zatímco u mužů se alkoholismus vyskytuje hlavně u vrstev s nižším vzděláním, významná část alkoholiček se formuje z řad středoškolaček a vysokoškolaček. Obdobně se liší i způsoby pití mezi oběma pohlavími. U mužů má alkoholismus společenštější charakter a chodí popíjet především do hospody do společnosti ostatních mužů.

Konzumace alkoholu je u nich také "vyváženější" a frekvence popíjení se nemění. Alkoholičky naopak ke konzumaci společnost nepotřebují, a ačkoli se s pitím postupně přesouvají ze svých domovů na veřejnost, nedělá jim podle odborníků problém sedět nad skleničkou samy. Navíc jejich popíjení  častěji probíhá ve vlnách závislých na aktuálních okolnostech.

Příliš velký tlak
Výzkumy ukazují, že velkou roli v počátcích ženského alkoholismu hraje zřejmě přílišný tlak okolí a představa o tom, co by žena měla v rámci své role zvládnout: "Mnoho alkoholiček uvádí, že spouštěčem jejich závislosti byl pocit, že neuspěly jako partnerka, matka nebo manželka," uvádí Eva Malá.

"Tlak, který pociťovaly ze strany svého okolí, nebo například pocit, že si nedokáží najít partnera, by se dal označit jako zásadní okamžik v jejich závislosti."

Tomu odpovídají i statistiky, které ukazují, že velkou část mezi alkoholičkami zaujímají ženy svobodné nebo rozvedené. Problém je i v tom, že ženy propadají závislosti dříve než muži. I v případě, že žena vypije stejné množství alkoholu jako muž, koncentrace alkoholu je v její krvi vyšší.

Problém teenagerů
Zatímco v minulosti se ale závislost na alkoholu týkala především starších žen, v současné době se stávají problémem mladé dívky, které dokonce v konzumaci alkoholu předhánějí i chlapce.

Podle studie IAS (Institut of alkohol studies) se mezi teenagery rozmáhá móda takzvaných alkoholových orgií, kdy lidé pijí pouze s cílem opít se co nejrychleji. Ve Velké Británii ovšem na šestadvacet procent chlapců, kteří se těchto alkoholových dýchánků zúčastňují, připadá devětadvacet procent dívek.

Víc než čtvrtina britských teenagerů ve věku patnáct a šestnáct let se, podle tohoto průzkumu, v uplynulém měsíci více než třikrát zúčastnila akce, na kterou dorazili se záměrem opít se do němoty.

Tisk stránky
Jste závislá/ý na alkoholu ?
Piju jen příležitostně (28)39,44%
Můžu vypít co chci (13)18,31%
Vím, že mám problém (22)30,99%
Léčím se (3)4,23%
Jsem abstinující alkoholik (5)7,04%
Celkem odpovědí:71
pivní řádka

Diskuse
počet komentářů: 0


přidej komentář k článku... pivní řádka

Zdena a pivo - hlavní stránka pivní oddělovač

pivní oddělovač
  pivo a život Zvolit pivní sekci pivo a život. Jo !
  vybrali jsme z tisku Zvolit pivní sekci vybrali jsme z tisku. Jo !
  novinky ze světa piva Zvolit pivní sekci novinky ze světa piva. Jo !
  věda a pivo Zvolit pivní sekci věda a pivo. Jo !
  kam na akci Zvolit pivní sekci kam na akci. Jo !
  humor a pivo Zvolit pivní sekci humor a pivo. Jo !
  recenze hospod Zvolit pivní sekci recenze hospod. Jo !
  recepty a pivo Zvolit pivní sekci recepty a pivo. Jo !
  okénko abstinenta Zvolit pivní sekci okénko abstinenta. Jo !
  na stažení Zvolit pivní sekci na stažení. Jo !
pivní oddělovač

prohledej zdenu a pivo
   

pivní oddělovač

Top 10 nejčtenějších článků
1 DRUHY PIVA
2 4 ZÁKLADNÍ HOSPODSKÉ POLOHY
3 DOMÁCÍ ČERNÉ PIVO
4 VÝROBA PIVA A ŘEMESLA
5 PANÁK PRDELÍ ANEB CHLASTÁNÍ SPODEM
6 JAKÉ TYPY MUŽŮ MŮŽETE POTKAT NA WC
7 CO PÍT, POKUD NELZE PÍT
8 ZDENA A PIVO
9 OPILÝ KUŘECÍ LÁJOŠ
10 VAROVÁNÍ LÉKAŘSKÉ ASOCIACE
pivní oddělovač
  majlík na redakci Zvolit mail na redakci. Jo !
  redakce 
  rss 
pivní oddělovač

Jste závislá/ý na alkoholu ?
Piju jen příležitostně (28)39,44%
Můžu vypít co chci (13)18,31%
Vím, že mám problém (22)30,99%
Léčím se (3)4,23%
Jsem abstinující alkoholik (5)7,04%
Celkem odpovědí:71
  proběhlé ankety
pivní oddělovač
 Tady nam můžete zanechat nějaký vzkaz, stejně to nebudeme brát vážně ... Vaše redakce
Text zprávy:
Přezdívka nebo e-mail:
pivní oddělovač
 Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
E-mail:

pivní oddělovač
www.poinza.com Počítače, Internet, Zábava
www.pivnibratri.com
BeerDreams - všetko o pive
pivní oddělovač